Pollen och löpning - tipsen som hjälper dig att fortsätta springa - Sverige Springer
Skador

Pollen och löpning – tipsen som hjälper dig att fortsätta springa

Värmen drar in över Sverige och pollensäsongen har börjat smyga sig på.

Varje år är pollenhalterna ett hett samtalsämne. Inte minst drabbas alla de allergiska löparna. Men det finns sätt att fortsätta träna utomhus. Astma- och allergispecialisten Ulla Nyström ger de bästa tipsen.

6 tips till dig med pollenallergi

I Sverige är mellan 25 och 30 procent av befolkningen mer eller mindre allergiska mot pollen. Och symptomen kan vara väldigt jobbiga, inte minst för löpare som gärna vill träna utomhus. Ögon som kliar och rinner, en näsa som blir snorig och täppt. Vissa får även astmaliknande symptom i hals och lungor. Lägg därtill en förlamande trötthet de värsta dagarna, något som märkbart försämrar prestationen.
– Det är svårt att säga exakt hur mycket sämre man blir av när pollenallergin slår till eftersom det beror på pollenhalten och individens känslighet. Men om det är höga pollennivåer i luften tycker jag att man ska undvika att träna utomhus. Inflammationen som uppstår kan sitta kvar efter träningen, vilket gör att man nästa dag reagerar ännu tidigare. Det blir lätt en negativ spiral, säger Ulla Nyström.

De 6 bästa tipsen för löpare med pollenallergi