Pollen och löpning - tipsen som hjälper dig att fortsätta springa - Sverige Springer
Skador

Pollen och löpning – tipsen som hjälper dig att fortsätta springa

Värmen drar in över Sverige och pollensäsongen har startat på allvar. I år spås pollenhalterna bli de högsta på 45 år och några som drabbas hårt är alla allergiska löpare. Men det finns sätt att fortsätta träna utomhus. Astma- och allergispecialisten Ulla Nyström ger de bästa tipsen.

Publicerat av

Andreas Odén

Fjolårets varma sommar i kombination med en då måttlig pollenproduktion i Västsverige gör att årets pollensäsong kan bli den värsta på 45 år. Och det är nu från mitten av april och framåt som problemen startar på allvar.
– Björken har börjat slå ut i södra Sverige och det är just björkpollen som ger de största problemen. Tätt följt av gräspollen som ställer till det för många i slutet av maj och början av juni, säger Ulla Nyström, allergolog och specialistläkare på MediCheck.

I Sverige är mellan 25 och 30 procent av befolkningen mer eller mindre allergiska mot pollen. Och symptomen kan vara väldigt jobbiga, inte minst för löpare som gärna vill träna utomhus. Ögon som kliar och rinner, en näsa som blir snorig och täppt. Vissa får även astmaliknande symptom i hals och lungor. Lägg därtill en förlamande trötthet de värsta dagarna, något som märkbart försämrar prestationen.
– Det är svårt att säga exakt hur mycket sämre man blir av när pollenallergin slår till eftersom det beror på pollenhalten och individens känslighet. Men om det är höga pollennivåer i luften tycker jag att man ska undvika att träna utomhus. Inflammationen som uppstår kan sitta kvar efter träningen, vilket gör att man nästa dag reagerar ännu tidigare. Det blir lätt en negativ spiral, säger Ulla Nyström.

De 6 bästa tipsen för löpare med pollenallergi

Vad vill ni se mer av på sverigespringer.se?

Tipsa oss!

  • Vill ni se mer reportage från lopp och tävlingar?
  • Vilken typ av löpträning vill ni veta mer om?
  • Vilka styrkeövningar vill ni att Bianca ska visa?
  • Saknar ni några recept och kostinspiration?

Maila oss på [email protected]