Våra experter spräcker hål på hälsomyter - Sverige Springer
Kost

Våra experter spräcker hål på hälsomyter

Inom kost & hälsa finns det en djungel av både rätt och felaktig information.

Det är ibland svårt att veta vad som egentligen stämmer…

Låt våra hälsoexperter här nedan vägleda dig en aning om vad som är sant och inte.

 

   

”C-vitamin botar förkylningen”

Nej, den samlade forskningen har inte kunnat visa att tillskott av C-vitamin leder till att färre drabbas av förkylning, eller att det botar förkylningen. Det finns med andra ord ingen anledning att ta C-vitamintillskott för säkerhets skull, överskottet kissas bara ut.

”Du ska dricka åtta glas vatten om dagen”

Kroppen har ett tillförlitligt törstcentrum som du kan lita på. Drick när du är törstig. Ju mer du svettas, eller förlorar vätska på annat sätt, desto mer behöver du dricka.

”Detox renar din kropp från gifter”

Nej, det finns inget vetenskapligt stöd för att detox renar kroppens insida. Vi har flera organ, som levern och njurarna, som ser till att restprodukter rensas bort från blodet och transporteras ut ur kroppen.

”Om du tränar innan frukost bränner du mer fett”

När du tränar innan frukost kan fettförbränningen bli något högre, men i slutändan kan detta ändå ha en negativ effekt på din viktnedgång eftersom det är svårt att träna effektivt om energinivån är låg. Har du ätit och därmed tillfört kolhydrater, orkar du däremot träna med en högre intensitet och kan därmed bränna mer kalorier totalt. I långa loppet är det därför bättre att träna med mat i magen.

”Konditionsträning är det bästa sättet att gå ner i vikt”

Konditionsträning är förstås effektivt, men styrketräning spelar också stor roll om du vill minska i omfång. När du utmanar dina muskler går din kropp nämligen på helvarv och behöver massa energi för att klara av styrkelyften. Dessutom kräver musklerna energi även i viloläge, vilket betyder att styrketräning kan vara minst lika effektivt som konditionsträning. Det allra bästa, om du vill gå ner i vikt, är att se över din kost.

”Så länge jag tränar kan jag äta vad som helst”

Nej. Träning och vardagsmotion är aldrig någonting dåligt, MEN att tro att du kan stoppa i dig vad och hur mycket som helst bara för att du tränar är helt fel. Det hela handlar snarare om enkel matematik: Gör dig av med den energi du stoppar i dig för att hålla din vikt. Det enklaste sättet är genom kaloriräkning.

 

/ Maria & Jessica

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.