Därför förbättrar rödbetsjuice din uthållighet - Sverige Springer
Kost

Därför förbättrar rödbetsjuice din uthållighet

De senaste åren har allt fler löpare och uthållighetsidrottare börjat dricka rödbetsjuice inför sina tävlingar. Och det är inte så konstigt då forskningen visar att det kan förbättra prestationen med flera procent. Det kan betyda 10-20 minuter kortare tid på ett maraton om du springer på runt 4 timmar.

Skälet till att du kan prestera bättre på exempelvis ett maraton bara genom att dricka rödbetsjuice stavas ”nitrat”. Nitrat är en kväveform som förutom i rödbetor också finns i exempelvis spenat och ruccola. Ämnet är lättlösligt i vatten och efter kontakt med saliven görs det om till nitrit som i nästa steg blir till kväveoxid i kroppen. Och det är då ”the magic happens”.

Du blir mer effektiv av nitratet i rödbetsjuicen

Kväveoxid gör nämligen så att blodkärlen öppnas upp och blodcirkulationen ökas så att kroppen lättare kan transportera syre till musklerna. Och syre behövs för att skapa energi. Dessutom har man sett att mitokondrierna, cellens kraftverk där energi skapas, också fungerar bättre efter intag av nitrat. De här båda effekterna gör att en löpare som har laddat med rödbetsjuice kan hushålla med sitt syre 3-4 procent längre tid än förut. Engelska forskare har exempelvis visat i en studie att deras försökspersoner kunde cykla 16 procent längre på samma hastighet efter en nitratladdning.

De prestationshöjande effekterna hos en konditionsidrottare som har laddat med nitrat är alltså en sänkt syreförbrukning, snabbare tider över en viss distans och en ökad tid till utmattning under högintensiva intervaller. Hur mycket tid man tjänar på exempelvis ett maraton varierar från person till person, men prestationshöjningar från 1-3 procent hos elitidrottare och upp till 15 procent hos motionärer har uppmätts i studier.

Hur mycket rödbetsjuice ska man dricka?

Det är inte helt fastställt om man behöver nitratladda under flera dagar före sitt lopp eller om det räcker att dricka rödbetsjuice samma dag som loppet. För att vara på den säkra sidan kan man ladda i tre dagar innan loppet och den rekommenderade dosen är 5 dl rödbetsjuice per dag, eller 1-2 ”rödbetsshots” med koncentrerad rödbetsjuice. Den sista juicen ska drickas cirka tre timmar innan loppet då det är ungefär den tid det tar för nitratet att få effekt.

Gillar du inte rödbetsjuice går det också att ladda upp med andra nitratrika livsmedel som exempelvis ruccola eller spenat men då krävs det cirka 200 gram ruccola eller 400 gram spenat per dos.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.