Det där med kosten "Överträning och underätning" - Sverige Springer
Vägen mot maran 2022

Det där med kosten ”Överträning och underätning”

Det här, det är ett känsligt ämne för många. Hur kan något så basalt vara så svårt, och hur kan de ha blivit så komplext?

Inom löpningen så finns det absolut en korrelation mellan vikt och prestation, det går inte att neka. Men var går egentligen gränsen?

Är det verkligen okej att äta sallad efter ett långpass eller gå ner orimligt mycket i vikt för att springa snabbt? Svaret är alltid nej!

 

Överträning och underätning

Förra några veckor skrev jag ett inlägg om hur jag under många gånger lidit av överträningssyndrom. Det som är svårt här är att överträning och underätning är nästan, NÄSTAN synonymer. De manifesterar sig på liknande sätt. Jag tror att lika många gånger som jag lidit av överträning av träning, så har det varit lika många gånger på grund av underunderätning. Igen här, man lär sig av sina misstag och man lär hela livet ut.

Det jag har lärt mig är att jag behöver äta mycket mer än vad jag tror, och det är mycket. Att jag skulle kunna lita på att min aptit skulle kunna styra detta, det går inte. Jag behöver äta mer än vad min aptit säger. Här är en länk till ett bra avsnitt av Umara podcasten Prestera Mera, som tar upp just detta ämne:

Du hittar podden här.

Fortsättningsvis, vi ser ofantligt många löpare som har tappat mycket i vikt, förbättrar sina personliga rekord för att sedan år på år därefter drabbas av skador. Jag har befunnit mig i så många miljöer där en smal kropp har värderats högre än hälsan. Där det INTE funnits långsiktiga mål, och där tränare har visat på en mätsticka – hur mycket några extra kilon skulle göra mig långsammare eller snabbare.

Alla som har en maktposition inom idrotten har ett ansvar..

.. och alla kroppar ser olika ut, och att underäta för att eftersträva en specifik kropp är mer än dumt – helt idiotiskt. Jag hör och ser så många som år efter år lider av skador i följd av detta beteende. Med rätt träning och en balanserad kost så kommer din kropp anpassa sig till DIN ideala kroppsform för prestation. Det finns inga snabba gains när det kommer till uthållighetssport. Snabba gains innebär mer än ofta bara problem.

Här är några få riktlinjer från Sanna Banana (obs ej näringsfysiolog eller dietist) :

–          Ät alltid snabbt efter avslutat pass, tex 200kcal av godis i kombination av 30g proteinshake efter hårda pass

–          Dubbelmackor är bäst –bra mat på språng, snabbt att inta och dubbelt så mycket energi som en ensam macka

–          Ät jättemycket pasta

–          Mellanmål är A och O

–          Ät nattmål, tex yoghurt och müsli

–          Ha noll förbud för det kommer bara göra livet svintråkig

–          Ät allt i måttliga mängder. 1kg sallad är lika dåligt som 1kg pommes

–          Godis dagen innan lopp ger alltid bra resultat. HARIBO gummibjörnar är ett säkert kort, finns i alla länder. Heja HARIBO

–          Drick alkohol i måttliga mängder. Att dricka ett glas vin/ta två öl är inget farligt, om det hjälper dig att slappna av – gör det. Fun fact: de lopp jag har sprungit bäst har jag druckit ett glas vin kvällen innan.

–          Inta energi på alla kvalitativa pass samt långpass, gå inte tom.

–          Om man ligger på underskott, ät en pizza.

Var inte så strikt med allt och ”EAT A FREAKING MUFFIN”.

// Sanna Banana

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.