Så påverkas träningen av en festkväll med alkohol - Sverige Springer
Träning

Så påverkas träningen av en festkväll med alkohol

I går var det Valborg och snart är även sommaren här med ljumma kvällar i parker och på uteserveringar, inte sällan med en öl eller ett glas rosé i handen. Ljuset och ledigheten gör att vi dricker mer – men hur påverkar det träningen? Inte så mycket som man faktiskt kan tro.

– För en vuxen verkar 1-2 glas vin per dag ge positiva hälsoeffekter och kan till och med sänka dödligheten. Dricker man ännu mer sjunker hormonnivåerna och det blir svårare att bygga muskler, däremot ser det ut som att syreupptagningsförmåga och kondition inte påverkas speciellt mycket, säger Mikael Mattsson, idrottsforskare och en av författarna till kunskapsöversikten ”Alkohol och idrott” som tagits fram på uppdrag av Riksidrottsförbundet och IQ.

Bättre att träna ”bakis” än att inte träna alls

Under sommaren dricker medelsvensken 15-20 procent mer alkohol än resten av året. En alltför hög dos under lång tid kan leda till både sjuklighet och skador. Däremot visar den samlade forskningen att alkohol inte påverkar träningen så mycket som man kanske tror. Exempelvis försvinner inte ”en veckas träning” av en ordentlig festkväll.
– Om du exempelvis tränar på dagen och dricker dig ordentligt berusad på kvällen får du några procent sämre återhämtning på grund av sänkta testosteronnivåer och försämrad sömn. Dagen efter kan det vara svårt att nå upp i maximal prestation men du kan fortfarande få effekt av träningen. Så det är alltid bättre att träna än att inte träna så länge du inte skadar dig, säger Mikael Mattsson.

Välj motoriskt enkla träningsformer

En högdos alkohol, 1,5 gram per kilo kroppsvikt eller närmare två flaskor vin för en vuxen man, sänker testosteronnivåerna i kroppen temporärt med 20-40 procent. Dricker du mycket flera dagar i rad kan siffran stiga till 75 procent. Dessutom har alkoholen en negativ effekt på nervsystemet vilket försämrar reaktionstiden, beslutsförmågan och koordinationen. Därmed höjs skaderisken avsevärt.
– Har man druckit dagen innan ska man inte träna något som är motoriskt krävande som exempelvis fotboll, cykling eller slalom. Men ett gympass med kontrollerade rörelser i maskiner är inga problem, och det är heller inte farligt att köra högintensiva intervaller då hjärtat inte verkar påverkas negativt av alkoholen.

Vad vill ni se mer av på sverigespringer.se?

Tipsa oss!

  • Vill ni se mer reportage från lopp och tävlingar?
  • Vilken typ av löpträning vill ni veta mer om?
  • Vilka styrkeövningar vill ni att Bianca ska visa?
  • Saknar ni några recept och kostinspiration?

Maila oss på [email protected]