Läsarfrågor om runstreak - Sverige Springer
Runstreak

Läsarfrågor om runstreak

Jag får ofta frågor om allt som rör runstreak och blir alltid lika glad när ni hör av er.

Därför har jag valt ut några vanliga frågor som jag har försökt besvara så gott jag kan.

Hur många av dina dagar är en snällrunda och hur många har ett annat upplägg, tex intervaller eller långpass? Även jag klurar på blandningen och jag lyssnade på ditt och Ellens samtal och uppfattade att det är olika perioder för er.

Hej!

För mig är variationen enorm och följer aldrig ett schema eller någon form av algoritm. Jag springer nästan uteslutande på känsla, möjlighet och lust. Jag har nu under en lång tid sprungit väldigt korta rundor eftersom jag dels i januari körde en utmaning där jag sprang två pass varje dag, dels att jag fått ett nytt jobb vilket känns lite ovant, och dels att jag haft en utdragen period där jag känt mig lite krasslig. Det har resulterat i att jag under två veckor bara sprang rundor på två kilometer. Överlag har det var många rundor under tre kilometer där jag bara stuckit iväg på pass uppåt 10 km enstaka gånger.
Det är då att jämföra med hur jag i höstas snittade en och en halv mil per dag under en månad. Det är stor variation. Just nu är jag inne i en uppstartningsfas igen där jag förbereder mig på att återigen springer Huddingeleden och efter det gärna ett hundra miles lopp, alltså sexton mil. Jag går lugnt tillväga och jag har mestadels sprungit fem kilometersrundor på senare. Nu ska jag försöka hålla det och öka distansen så sakerliga, men givetvis lägga in två dagar med lunkande två kilometersrundor då och då för att vila. Men överlag vill jag belysa det faktum är att jag i princip aldrig springer fort, då med avstamp i vad som är fort för min egen kapacitet. Jag är en lat jäkel och gillar därför lågpuls.

 

Hur håller man ut och hur man kan ha med kids ibland också? Jag har 5! Och idrottslärarmake som tränar ett A-lag i bollsport desutom! Mycket ensamtid med barn!!

Hej!
Om du syftar på att ”hålla ut” i den mån att det är kämpigt så känner jag inte alls så. Löpningen för mig är ingenting jag måste ”stå ut med” eller genomlida för att uppnå ett speciellt syfte. Jag hade den synen förut och det tärde väldigt mycket på mig och jag lyckades aldrig skapa kontinuitet i min rörelse och träning. När jag nu faktiskt har lyckats vända löpningen till något jag genuint vill ägna mig åt och gjort det till någonting som är en del av mitt liv känns det helt annorlunda. Idag tänkte jag ta med hunden på en halvmil i skogen och det är med en känsla som liknar kärlek som väcks inom mig när jag nu sitter vid skrivbordet och tänker på den rundan som komma skall.

Wow, fem kids är respekt, snyggt jobbat och grattis! Det där med att ha med kids är väldigt intressant. Jag tycker att du är helt rätt ute bara genom att tänka tanken och ställa frågan! Det är många som tror att närvaro av barn direkt dödar möjligheterna för träning, när det faktiskt är precis tvärtom i många fall. GIVETVIS kan barnsituationen begränsa vissa träningsmöjligheter, men det finns också möjligheter som jag tycker är intressanta. Jag många gånger tagit med mina barn på 1,6 km-rundor, vilket har fungerat fint. Men man kan också hitta andra lösningar så som att åka till en lekpark och använda vad som finns där för att träna medan kidsen leker. I en lekpark kan man väldigt enkelt och effektivt köra slut på sig själv totalt. Jag har exempelvis åkt ut med mina tre barn till ett fält och låtit dem leka i en skogsdunge medan jag själv har sprungit runt skogsdungen varv efter varv. Sådant vill jag också uppmuntra till om man är fler än en förälder – att åka iväg och låta barnen utforska nya ställen under översikt av en förälder, medan den andra utforskar området springande.
Jag känner igen det där med mycket ensamtid med barnen eftersom min sambo i några år enbart jobbat natt. Det innebär att jag i stort sett tagit hand om alla rutiner för morgon, dag och kväll. Oftast har jag tagit mina rundor direkt efter middagen, innan sambon har stuckit iväg till nattjobbet. Det har inneburit att jag blivit väldigt duktig på att springa med magen full av mat, något som jag haft nytta av vid långpass. Men många gånger har jag behövt natta barnen först och sedan gått ut och sprungit runt huset. Kanske inte den mest romantiska formen av löpning, men det är en del av min runstreak och således en del av anledningen till att jag har kunnat springa väldigt långt och länge.

Okej! Jag och gänget är ju precis i uppstart så jag undrar hur jag bäst peppar de före detta soffpotatisarna som börjar klaga på olika krämpor, främst ont i benen, stela hälsenor och vader. Har du några grymma stretchövningar? Peppar och tjatar om uppvärmning, lugn löpning och att sträcka ut vader och lår. Mer? 🙂

Hej!
Det är bara så häftigt att du på egen hand lyckats skrapa ihop en massa folk som testar på konceptet runstreak. Det är ju de facto så att vi är olika rustade för att anta en sådan utmaning, så vissa kommer att få mer ont än andra, och vissa kommer att uppleva smärtan mer än andra på grund av ovana. Jag tycker att du gör helt rätt i att uppmuntra dem till att springa långsamt och kort. De kommer att bli stela och få ont, men om det bara stannar där och det inte liknar ett skadesymtom känns det som om du är helt rätt ute. Vad gäller stretching så är det en omtvistad fråga. Den form av stretching jag har växt upp med har visat sig antingen sakna betydelse eller ibland öka skaderisken. Det är faktiskt ett tips att läsa lite forskning om stretching för det är ett intressant ämne. Jag stretchar själv aldrig, men skulle behöva stretcha i avseende och syfte att öka min rörlighet och minska känslan av stelhet och begränsat rörelseomfång.
Jag skulle säga att mitt främsta tips är att titta på inspirerande dokumentärer om fördelarna med träning, samt även rena dokumentärer om löpning. Utöver det är det viktigaste att lära sig bygga på sin inre bild av rörelse. Lära sig att acceptera sig själv som en tränande människa fullt ut, lära sig att känna intensiv stolthet och att lära sig hur man bygger en positiv inre bild av den träning man utför. Jag är fullt övertygad om att det handlar om det mentala till skillnad från hur traditionell träningsmedia ser på det problemet, där de fokuserar på nya varianter av träningsmetoder för att få människor att komma igång. Fler och fler varianter av träningsformer kommer och man skruvar på vilan, vikterna, distansen, intensiteten m.m. Allt medan fler och fler rör på sig för lite. Man kan putsa och vattna en växt hur mycket man vill, men om den inte trivs där den är kommer den ändå inte att bli så vacker som den har potential att bli.

Gå in på fliken Träning på sverigespringer.se och läs mer om skador eller lär er olika löpskolningsövningar som stärker löpsteget.

 

Hur kombinerar du in långpass för att kunna klara längre lopp?

Hej!
För mig fungerar det alldeles utmärkt att helt och hållet utgå från min erfarenhet och känsla. Jag har ingen speciell strategi utan ger mig ut på långpass när det känns bra, och försöker sedan få in vila före det längre loppet. Nu går jag precis ur en period med avsaknad av både medellånga och långa pass. Då tar jag det extra lugnt och lägger nästan alltid in två dagar med minimidistans efter ett längre pass. Detta för att vara säker på att kroppen får återhämta sig samt bygga och stärka det som behövs stärkas.
Om din fråga mer handlar om hur jag får till långpassen så handlar det nog om en oftast väldigt förstående sambo och att jag som person är impulsiv och flexibel och springer när möjligheten ges.

 

Tacksam att jag hängde på! Nybörjare, springer 1,6.3 km. Vill testa att springa 5 km men fegar för jag vill ju orka minst 1,6 km dagarna efter. Tips på upplägg för att öka distansen som nybörjare?

Hej!
Vad härligt att du hänger på utmaningen och att du är nyfiken på att springa längre! Det främsta tipset känns knappt som att jag behöver ge dig – alltså att öka långsamt och just vara smart som du verkar vara. Det är alldeles för många som går ut och ska springa långt varje pass eller i alla fall för ofta. Snart måste de bryta eller i värsta fall drar de på sig skador. Nej, lugnt och fint är melodin som gäller. Om du idag springer 1,6 – 3 km är jag övertyg om att du kan springa 5 km utan större problem. Det du måste göra är att sänka tempot ytterligare och hålla tempot nere. Känner du dig trött så sänker du tempot ytterligare. Detta är av största vikt de två första kilometerna. Du ska springa med korta långsamma steg som gränsar till gång. Nästkommande två eller tre dagar håller du dig till minimigränsen på 1,6 km.

Stort lycka till!

 

Fler frågor och svar kommer snart igen!

Kram Daniel K

 

 

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.