Ännu mer läsarfrågor om runstreak - Sverige Springer
Runstreak

Ännu mer läsarfrågor om runstreak

Så roligt att ni har så många frågor och funderingar kring era runstreak.

Här har jag samlat några fler frågor och svar som jag hoppas att ni blir hjälpta av. 🙂

Hej Anna!
Det är väldigt avgörande vilken form av trötthet du känner och hur pass löpningen verkligen påverkar just dig och din kropp. Så länge du inte tror att det finns någon skaderisk involverad så skulle jag tipsa om att skaffa så många timmars mellanrum mellan dina pass som möjligt. Exempelvis, om du imorgon går upp 05:30 och springer 1,6 km, och sedan springer 1,6 km sent på kvällen, kanske vid kl 22, nästakommande dygn, så får du ca 40 timmars vila mellan passen. Om du sedan springer vid samma tid nästkommande dygn så får du in 24 timmars vila till. Det brukar hjälpa mig massor. Men anledning till att jag känner mig sliten och trött muskulärt hänger nästan alltid ihop med dålig sömn. Du kanske sover väldigt bra, men om inte så är det ett tips att se över möjligheterna till mer sömn. Stort lycka till!

 

Hej Sirpa!
Sjukdomsfrågan är en känslig sådan eftersom jag definitivt inte vill uppmuntra någon till att springa med sjukdomskänsla i kroppen. Anledningen är att jag känner min egen kropp väldigt väl efter alla år av löpning, och främst genom de dryga två året av löpning varje dag. Men jag känner ingen annans kropp och därför blir det omöjligt att ta ställning. Men jag har bestämt mig för att vara ärlig i hur jag gör och ja, jag springer vid lättare förkylningssymtom, men med tydliga symtom skulle jag aldrig ge mig ut på något ansträngande. Då kan jag istället jogga min minimisträcka på två kilometer med stängd mun. Att andas genom näsan gör att jag automatiskt håller nere tempot och direkt känner om jag springer för fort. Att anstränga pulsen är givetvis strikt förbjudet.
Jag vill verkligen inte vara någon som inspirerar till att man ska springa när man är sjuk, och därmed är min rekommendation alltid att inte springa om man är sjuk.

 

Hej Ida!
Jag har sprungit i många år nu och jag tvivlar på att jag varit mindre sjuk just under min runstreakperiod kontra mina tidigare löparår. Vi har tre barn i åldrarna 5, 7, 8 och de får hem virus och baciller från både skola och förskola, så jag tror inte man kan gardera sig med någon träning i världen. Det jag kan säga generellt sett är att jag upplever att det kommer perioder där alla i familjen utom jag är sjuka och att jag, när jag väl blir sjuk, får mycket lindrigare symptom än när jag inte sprang. Men det är svårt att dra någon gräns för när jag sprang tre till fyra gånger i veckan och när jag började springa varje dag. Att man håller sig friskare när man rör på sig ofta är dock en självklarhet som märks tydligt.
Underbart att du också älskar långpassen! Jag tycker att du ska prova att du helt enkelt så fortsätta som tidigare, men att du på de dagar du inte skulle ha sprungit lägger in lugn jogg i 1,6 km. Jag hoppas på så sätt att du kommer att märka det som många runstreakare som springer längre märker – att man återhämtar sig snabbare och inte blir lika sliten efter långpass som tidigare. Jag tror att du kommer att fixa det galant! Lycka till!

Kram Daniel K

 

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.