Äventyrslöpning - Sverige Springer
Runstreak

Äventyrslöpning

För att du ska kunna lämna din tidigare uppfattning om att löpning är någonting otroligt tråkigt och vidrigt jobbigt, måste du börja med att genuint och helhjärtat vilja förändra din uppfattning. Det går inte att stå med en eller båda fötterna kvar i den tidigare uppfattningen, och lite tafatt kika på alternativet – du måste kliva över tröskeln med båda fötterna och engagera dig i förändringen.

Ett problem som jag talat om tidigare är att många springer alldeles för fort och därför hela tiden bekräftar den negativa uppfattningen om löpning. Botemedlet mot det är att springa så långsamt att du inte blir så trött så fort. Något annat jag vill tipsa om är att testa äventyrslöpning.

Gör träning till något du vill ägna dig åt
Om du känner igen känslan att dagens planerade löprunda inte alls känns lockande så kan det bero på att du har hamnat i ett mönster som gjort dig bekväm och icke-stimulerad. Det gör att din löpning för mycket liknar det som många träningsprofiler tycker att man ska eftersträva – att få din träning att vara lika naturligt som att borsta tänderna. Många gånger skriver man också rakt ut det som jag bara inte kan förstå hur man kan förespråka, nämligen att träningen ska vara något som man vet måste göras trots att det inte är roligt. Med den inställningen är man dömd att misslyckas, men det är bekvämt eftersom den typen av uppfattning inte utmanar dig att förändra din syn på träning – det utmanar dig inte att våga byta flock, så du kan lugnt stanna kvar i träning är tråkigt-flocken. Nej, min melodi är att, till skillnad från att borsta tänderna, göra träningen till någonting du verkligen vill ägna dig åt. Kanske som att ta en lunch med en god vän, eller ägna dig åt modellbygget som du gillar. Ibland kan jag få frågan om att träningen väl ibland måste vara jobbig, och visst är det så, men det handlar om att nå stadiet där det där jobbiga faktiskt förknippas med enorm stolthet och med något oerhört positivt. Den känslan gör att man inte placerar det i facket saker jag aldrig vill vara med om igen. Misstaget alldeles för många träningsprofiler gör, är att de vet att de själva bara ”biter ihop och gör det!”, och ger sen samma råd till nybörjare. De har inte förstått att själva upplevelsen som de själva får och deras klient får är radikalt olika just på grund av att de inte har samma grundläggande uppfattning om träning.

Möjligheterna är oändliga
En av lösningarna för att få din löpning att bli någonting annat än en rutin som du måste få överstökad är att äventyrslöpa. Jag trycker alltid på punkten att man måste göra träningen till sin egen, och det fina med äventyrslöpning är att det verkligen är helt ramfritt och gränslöst. Med äventyrslöpning menas att man gör löpningen till ett äventyr, hittar på din egen utmaning och skapar ditt eget uppdrag. Det kan vara stort som smått. Ett exempel är att du nästa gång du lämnar tillbaka din hyrbil, tar på dig löparkläder, lämnar hyrbilen och springer hem. Förhoppningsvis betyder det att du kommer att springa på helt nya ställen och kanske behöver navigera dig fram med hjälp av din mobiltelefon. Ett annat exempel är något jag ofta gör när jag reser till orter jag aldrig varit på tidigare. Då brukar jag öppna kartan på mobilen och exempelvis bestämma mig för att runda en viss sjö, berg eller kanske en hel stad. Det kan också innebära att du packar en väska med ombyte och springer till en fest. Om du är i skärgården kanske du bestämmer dig för att springa över några öar och utnyttja båtförbindelserna mellan öarna. Möjligheterna är oändliga och även hemmavid går det att hitta möjligheter till äventyrslöpning. Om du inte är en van löpare kan du bestämma dig för att gå till en sjö, springa runt sjön och sedan gå hem igen. Det gäller att använda fantasin och koppla på ultralöpningens inställning – gränser är en konstruktion som vi tyvärr ofta låser oss fast vid, helt i onödan. Kanske kan du låta en vän skjutsa dig två mil hemifrån utan att du får titta ut genom fönstret, och sedan försöka ta dig hem därifrån? Eller också väljer du ut någon höjd i närheten dit du ska springa upp och sedan hem igen. Att springa till och från jobbet kan också vara en variant av äventyrslöpning där du kanske väljer att springa via vissa utvalda platser för att få variation i distans och miljö.

Planering
Nästa steg, efter att du bestämt vad du ska göra är nästan det roligaste, nämligen själva planeringen. Ska du kanske packa en ryggsäck? Ska du stanna vid en vacker utkiksplats och ta en smörgås? Vilka sträckor ska du gå och vilka sträckor ska du springa? Finns det några platser du vill ta dig till som delmål? Möjligheterna är oändliga och det är det vackra med äventyrslöpning, det kan få även dig själv att känna dig oändlig och gränslös.

Så, ta dig en funderar över vilket äventyr som väntar dig. Öppna upp kartan på din telefon, le från öra till öra och bara bestäm dig för att vara nyfiken. Kom ihåg att äventyrslöpning inte behöver innebära att du måste pressa din gräns för din distans, utan att du bara behöver hitta på något annorlunda än att springa den vanliga sträckan som du är van vid. Återigen, att växla mellan gång och löpning för att ta dig längre distanser är ett hett tips.

Ut och upplev världen och dig själv genom äventyrslöpning, och kom ihåg att vara positiv!

Kram på dig

 

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.