Vägen mot Vasaloppet 2022 - del 5 - Sverige Springer
Vägen mot Vasaloppet

Vägen mot Vasaloppet 2022 – del 5

Det har blivit dax för den femte och SISTA delen av serien ”Vägen mot Vasaloppet 2022” . I dagens avsnitt får vi äntligen följa med Andreas och Anitha när de ger sig ut i längdspåren för att ta sig hela vägen till Mora. Som vi sett i tidigare avsnitt så har det förberett sig väl, med bra mat och grym coachning av OS-guldmedaljören Anna Jönsson Haag. 

Hur ska det går för dem? Har skidorna blivit vallade? Har de laddat upp ordentligt med mat? Hur ser väderprognosen ut? Det ska vi ta reda på nu.

Till sist vill vi önska ett STORT lycka till, till alla er som ska ge er ut i Vasaloppets längdspår i helgen! Se till att ladda upp ordentligt och njut, heja heja!! ⛷☀️

 

 

 

Presenteras i samarbete med

VÄGEN MOT VASALOPPET 2022, del 5 !

FINALEN

I tidigare avsnitt har vi fått följa med in i köket, där vi fått tips på hur man ska tänka kring energi och mat inför en långvarig aktivitet, som Vasaloppet är. Anna har även delat med sig av smarriga och enkla recept på näringsrik frukost och mellanmål som är toppen innan tävling och tuff träning. Utöver detta har vi även fått följa med trion ut i längdspåret där de tränat på bland annat stakningsteknik, tajming och även intervallpass. Coach Anna har förberett Andreas och Anitha ordentligt, nu är frågan. Kommer de ta sig i mål?

De tre vännerna står redo vid startlinjen och är riktigt laddade på att sticka iväg och få starta sin resa mot Mora. Coach Anna är där och hjälper till att peppa upp Andreas och Anitha. Anna förklarar för dem båda att det handlar om att komma in i en ”lunk”, och att det gäller hitta sin egna lunk där du känner att du kan köra på. ”Det kommer finnas så många andra som kommer ha samma tempo som dig, så försök att hitta en kompis i spåret du kan köra med” , säger Anna. De har kommit överens om att Anna ska åka med dem några kilometer i början för att se till att de kommer in i åkningen och inte drar på för tufft i början. Sen kommer hon släppa dem för att möta upp dem vid första stoppet som är Smågan. Nu kör vi!

Till första backen har Andreas dragit ifrån lite och Anitha och Anna är lite längre bak i klungan. Backen är lång och som Anitha säger: ” Den tar aldrig slut”. Efter backen lämnar Anna för att möta upp de båda vid första stoppen som är ca 11 km fram. Vid Smågan står nu coach Anna och väntar in både Andreas och Anitha, som nu åkt ca 11 km. ”Det är ganska långt, men det är VÄLDIGT långt kvar”, säger Anna. Vid det här första stoppet får man en ganska bra feeling hur det går och hur kroppen och skidorna känns, förklarar coach Anna.

Nu gäller det att fylla på med energi. ”En mil utan dryck, är en mil för mycket”, säger Andreas när han swishar förbi i spåret precis innan det första stoppet. Här bjuds det på blåbärssoppa och bulle, riktig Vasalopps anda. Andreas passar även på att fylla sitt bälte han har runt midjan. Det fylls upp med utspätt vatten, med extra energi och socker.

Efter ett litet tag kommer även Anitha till Smågan, och det ser mycket bra ut. Fint glid och bra fart har hon när hon åker fram till Anna som står och hejar! Anitha berättar att det känns bra men att hon tyckte backen i början var tuff. ” Den tog ju aldrig slut ”, säger Anitha. Det kommer fler backar, så nu är det bara att fylla på med bulle och blåbärssoppa så att det finns bra med energi i kroppen.

Någonstans i spåret kommer Andreas med en rapport att det är magiska förhållanden och grymma förutsättningar. Solen skiner och skidorna glider, perfekt. Han har även hittat en annan entusiastisk Vasaloppsåkare, Thomas Fehrm.

Nu står coach Anna vid Risberg, som är ca 35 km in i Vasaloppet. Hit har det varit ganska snabb fart tror Anna. Så nu ska vi se hur de båda åkarna känner sig vid det här andra stoppet. Andreas kommer in åkandes och säger skrattandes: ” Det känns bra. Det känns som att det är nu det kommer börja kännas”. Partiet som kommer nu är mer utmanande berättar Anna. Nu börjar man bli trött och då är det ändå en riktigt bra bit kvar. Såhär långt har Andreas inte åkt tidigare, så nu är han uppe i rekord sträcka. Det är bara att fylla på med ännu mer energi. Andreas tar en bulle och blåbärssoppa och gör sig redo för att sticka ut i spåret igen.


Efter ett tag kommer även Anitha åkandes. Hon känner tt det börjar ta emot, och att detta är en prövning på riktigt. Åkningen har gått bra och hon berättar att hon är ”Försiktigt entusiastisk just nu”. Anitha avnjuter en bulle och lite blåbärssoppa innan hon ger sig ut i spåret igen!

Vid 90 km och mållinjen i Mora står coach Anna och tar emot Andreas som kommer åkandes över mållinjen med armarna glad uppsträckta i luften. ” Fina spår, fint väder och fina skidor”, säger Andreas och tackar coach för allt.

Vid ca 45 km i Evertsberg får vi en hälsning ifrån Anitha. Det är med blandade känslor Anitha förklarar att hon avbrutit. Hon är glad att hon tog sig halvvägs men samtidigt ville hon lite mer. Kroppen gör ont och hon förklarar att hon är väldigt trött. Att ta sig halvvägs i Vasaloppet är en mycket bra insats, grymt jobbat Anitha!

Anitha och Andreas har tagit sig till Mora. Andreas på skidor och Anitha hoppade på bussen sista biten. Anitha berättar att det var en utmaning men att hon är nöjd med sin insats. Hon vill även skicka cred till alla ni som tar er mål och åker hela Vasaloppet, mycket imponerande säger hon. Andreas vill även tillägga att de som åker halva resan även dem ska ha cred, grymt jobbat.

Det här var slutet på ”Vägen mot Vasaloppet 2022”. Det har varit fantastisk kul att få följa med på resan fram till start för Andreas och Anitha. Coach Anna ska vara nöjd med jobbet och det är nog svårt att hitta en sån grym coach som Anitha och Andreas har haft. Fantastisk bra jobbat till er båda, grymt bra jobbat!

Vi vill önska er alla som ska åka nu i helgen, ett STORT lycka till. Se till att ladda upp ordentligt med energi och varför inte laga Annas gyllene gröt till frukost på lördag morgon? Recept hittar du HÄR. Se till att valla skidorna ordentligt och ut i spåret och njut av 90 härliga kilometer!

LYCKA TILL!

Mer goda recept på energirikt mellanmål eller frukost hittar du på AXAs hemsida som du hittar HÄR!

@sverigespringer

@axasportsclub

@axasverige

#axasportsclub

#axasverige

#vasaloppet

This error message is only visible to WordPress admins
Unsupported get request. Object with ID '17841407306288426' does not exist, cannot be loaded due to missing permissions, or does not support this operation. Please read the Graph API documentation at https://developers.facebook.com/docs/graph-api