Välkommna till min sida på Sverigespringer.se! - Sverige Springer
Träning

Välkommna till min sida på Sverigespringer.se!

Så otroligt lyxigt att jag ska få prata om träning här. Vanligtvis när jag vill berätta om någon extra lyckad löptur hemma, brukar familjen diskret avlägsna sig. Man kan inte prata om träning med vem som helst. Det kan framstå som skrytsamt, vara alldeles för abstrakt för någon som inte tränar samma saker, eller väcka dåligt samvete över uteblivna pass.

Därför är jag glad att jag får tillgång till den här platsen där jag får prata med er. Här är det aldrig fel att prata om träning. Skriv gärna till mig här eller på Instagram om dina pass. Jag älskar att höra om folks träning.

Min egen träningshistoria är ganska ny. Som barn provade jag olika idrotter utan att fastna för någon. Jag började med fotboll, men vågade inte nicka ens med skumgummiboll. Mamma sydde ihop mina byxfickor efter att tränaren hade påpekat att jag bara vandrade av och an på fotbollsplanen med händerna i fickorna. Sedan började jag med handboll eftersom jag trodde att handboll var basket. Jag hade svårt att lära mig reglerna och kastade panikslagen iväg bollen om någon passade mig.

Jag var i särklass sämst på skolidrotten, i varenda gren. När jag sprang mitt allra snabbaste mot hoppgropen trodde mina kompisar att jag gjorde en ironisk längdhoppsansats. Så sjukt långsam var jag. Så jag insåg att idrott inte var någonting för mig. Jag ägnade idrottslektionerna åt att sitta på bänken och läsa Thomas Mann, jag höll hårt på dikotomin mellan kropp och knopp och jag bar min dåliga hållning som ett adelsmärke.

I 30-årsåldern upptäckte jag styrketräning som ledde till att jag så småningom började med styrkelyft  och tyngdlyftning. Så fantastiskt att upptäcka lyftning i vuxen ålder och inse att det visst är för mig, att det rentav är för alla. Den enorma kick det innebär att bli starkare och mer kapabel, endorfinerna som rusar i kroppen, blodet som pumpar i musklerna så att huden stramar, viktkakorna som blir fler och fler på skivstången. Att gå emot sitt öde och inte vara en svag och emlig typ längre. Att upptäcka hur bra hjärnan mår när kroppen får arbeta. Att ständigt längta ner till träningslokalen.

För snart ett år sedan upptäckte jag löpning. Jag bjöds in att springa ett maratonlopp i Thailand och blev tvungen att börja löpträna.

Jag hade 2,5 månad på mig. Det var jättejobbigt men också helt underbart. Det gav en annan sorts kick än lyftningen. Det var härligt när hjärtat behövde jobba. Jag fick vara ute i naturen och upptäckte en förtrollad värld. Jag lovade mig själv att fortsätta springa.

Nu har jag sprungit fyra maratonlopp och ett halvmaratonlopp, mest för att tvinga mig att fortsätta springa. Jag tycker om att springa både fort och långsamt. Ibland tar jag i så mycket att jag inte kan tänka en enda tanke. Ibland är jag ute länge och lugnt och tar in naturen. Löpning verkar ha allt.

Det här är jag i punktform:

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.