Veckans pass: Skaka ur benen - Sverige Springer
Löpning

Veckans pass: Skaka ur benen

Min och Sverige Springers favoritelitlöpare John Kingstedt har börjat hjälpa mig med träningen. Det innebär bland annat att jag springer en oerhörd massa mil, har blivit mycket bättre på blott två veckor och får göra halvmärkliga saker. En märklig sak som jag gjorde idag är att springa två gånger. Jag kände mig nästan som en elitlöpare.

8.30 imorse körde jag uppvärmning (ganska snabb sådan), 10 minuter tempolöpning (4.05-fart), 10 x 400 meter (en minut ståvila) och 1 x 800 meter. Ett riktigt hårt pass. Tempolöpningen gick bra, men på intervallerna kände jag mig ganska ynklig och svag.

Det faller sig ganska naturligt att vila allra minst till imorgon efter ett sådant pass, men John ordinerade 5-6 km lugn eftermiddagslöpning.

Jag frågade honom varför han ville att jag skulle göra på detta besynnerliga vis.

John, varför ska man springa en gång till efter att man har sprungit stenhårt?

– Man kör en lätt jogg efter hårt pass för att skynda på återhämtningen. Har man kört riktigt hårt så är det en fördel att jogga lugnt för att skynda på bortförsel av slaggprodukter som bildats. Att springa är bättre att gå eftersom gång inte aktiverar samma muskler som man använde under löppasset. Men gång är bättre än helvila.

Kan man inte köra joggen direkt efter kvalitetspasset?

– Ofta är man väldigt trött direkt efter ett så hårt pass. Jag tycker att tiden du får vila mellan det hårda passet och joggen är värdefull. Det kan vara bra att fylla på energidepåerna innan man ger sig ut igen.

Hur erfaren bör man vara för att köra det här upplägget?

– Detta kan alla göra. 20-30 minuter är lagom och det ska vara väldigt lugnt.

Min skaka ur benen-tur blev 5,3 kilometer. Det var väldigt skönt att komma ut och springa oerhört lugnt under höstlöven i mina mjukaste skor. Rekommenderas!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.