Mikaela Larsson om dagarna efter tredje raka SM-guldet - Sverige Springer
Löpning

Mikaela Larsson om dagarna efter tredje raka SM-guldet

I lördags vann Mikaela Larsson sitt tredje raka SM-guld i maraton när hon blev bästa svenska i Stockholm Marathon. Mikaela blev trea totalt i loppet på sin bästa tid i Stockholm hittills, 2.36,32. Och i dag tre dagar efteråt, har hon knappt ont i benen…

– Nej, jag har aldrig känt mig så här återhämtad så här snabbt efter ett maraton tidigare. Jag vet inte exakt vad det beror på men jag hade långt både framåt och bakåt till närmaste löpare så jag tryckte inte till de där sista procenten. Det gör nog skillnad.

Hur återhämtar du dig efter ett maraton?
– Första veckan bör man lyssna på kroppen och känner man att man har ont någonstans ska man helt klart unna sig en hel vilovecka. Jag brukar träna men har en policy att inte springa första veckan efter ett maraton, jag tror det finns mer att förlora än att vinna på det. I stället kör jag annan träning som crosstrainer, spinning och yoga.

Du vann SM-guldet för tredje året i rad, på din bästa tid hittills i Stockholm, hur rankar du den här prestationen?
– Det var väldigt kul att vinna men det var inte en av mina bästa prestationer. Jag rankar både 17:e platsen i EM och segern i Stockholm i fjol högre. Och loppet i London för fem veckor sedan när jag sprang fem minuter snabbare än i lördags smäller också högre.

Ja, du sprang London Marathon bara fem veckor innan Stockholm, hur har du gjort för att komma tillbaka i så bra form? Vad har varit de viktigaste nycklarna?
– Det har faktiskt inte riktigt gått så bra som jag hade hoppats. Först tog jag det lugnt två veckor och den tredje veckan skulle jag träna cirka 90 procent av en vanlig träningsvecka. Då skulle jag bland annat köra 4×11 minuter i min maratonfart men var faktiskt tvungen att avbryta det passet. Jag kunde inte hålla farten och det kändes riktigt dåligt. Så jag har inte varit helt nöjd med uppladdningen men det var skönt att jag kunde hitta kraft till loppet.

Hur ser planeringen ut framöver? Förstår att du vill njuta nu men vad blir nästa mål?
– Jag ska ta det lite lugnt först och sedan sätta mig ned med min tränare och lägga upp planeringen. Jag vet bara att jag ska vara med i stafetten Run Ragnar om tio dagar, sedan får vi se vad som händer. (Snart tar friidrottsförbundet ut vilka som ska få springa VM i Doha i september, vilket kan påverka. Reds anmärkningar).

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.