Ida Nilsson siktar på 2.35 i maratondebuten - Sverige Springer
Löpning

Ida Nilsson siktar på 2.35 i maratondebuten

En av världens bästa ultratraillöpare, Ida Nilsson, gästar veckans avsnitt av podcasten Maratonlabbet. Där berättar hon om satsningen mot Hamburg Marathon som blir 38-åringens första asfaltsmaraton. Och målet är satt: hon ska under VM-kvalgränsen på 2.36. Du lyssnar på podden via Acast eller iTunes.

Ida Nilsson har över 20 SM-medaljer på meritlistan och slog igenom på allvar under friidrotts-EM i Göteborg 2006, då hon kom sjua i finalen på 3 000 meter hinder. Samma år sprang hon 3 000 meter slätt på 9.01, den då bästa tiden av en svensk på över tio år.

Men det är inte inom banlöpningen som Ida Nilsson har blivit en av världens bästa. Efter en lång skadeperiod på över fyra år började hon med skidalpinism och traillöpning. 2015 debuterade hon i ultrasammanhang och redan året efter vann hon Transvulcania Ultramarathon som är ett av världens mest prestigefyllda ultratraillopp. Hon vann där även året efter och har dessutom vunnit Ultravasan 90k. Bland annat.

Varför gör du nu en satsning på en ”vanlig” maraton?

– Jag har känt att det skulle vara en rolig grej, att få en bra tid på en platt asfaltsmaraton. Nu siktar jag på att komma under 2.35 vilket också skulle vara under VM-kvalgränsen. Men det är så många som springer bra just nu att det väl är tveksamt att det skulle räcka till VM.

Vilken träning har du gjort på den senaste tiden för att förbereda dig för Hamburg?

– Jag har sprungit många specifika maratonpass där jag har gjort 3x5km i tröskelfart. Häromdagen sprang jag 25km i 3.49-snitt vilket var väldigt bra eftersom jag just nu är på 2100 meters höjd i Flagstaff, Arizona.

This error message is only visible to WordPress admins
Unsupported get request. Object with ID '17841407306288426' does not exist, cannot be loaded due to missing permissions, or does not support this operation. Please read the Graph API documentation at https://developers.facebook.com/docs/graph-api