Mannes fem bästa råd till dig som springer Stockholm Marathon på lördag - Sverige Springer
Lopp

Mannes fem bästa råd till dig som springer Stockholm Marathon på lördag

Stockholm Marathon är på lördag. Här är Manne Forssbergs fem bästa tips som gör att du slipper springa alldeles för långt, bli alldeles för trött och bli sårig och blodig.

Publicerat av

Manne Forssberg

1. VASELIN!!!

När man springer 42,2 kilometer gnids kroppsdelar mot varandra och jobbiga skavsår uppstår. De flesta vet nog att det är en bra idé att smörja in med vaselin mellan skinkorna, mellan tårna och under pungen (om man är utrustad med en sådan). Jag brukar missa att smörja under armhålorna och ångra mig bittert. Alltså: Glöm inte armhålorna!

2. TEJP!!!

Apropå friktion. Ibland ser man stackars maratonlöpare med blodringar stora som cd-skivor runt bröstvårtorna. Undviks lätt med tejp.

3. DU KOMMER SPRINGA ULTRAMARATON!

Enligt min gps-klocka sprang jag 42,71 kilometer vid förra årets upplaga av Stockholm Marathon. Det kan delvis bero på att klockan inte är exakt men framförallt på att man inte tar den snabbaste vägen. Man sicksackar för att springa om folk och komma fram till vätskekontroller och man missar att ta kurvorna optimalt. Kan vara bra att veta om man har ett tight tidsmål.

4. SPRING INTE OM FOLK!

För att undvika att springa för långt ska man undvika att springa om folk. Passera när det uppstår en lucka och spring ekonomiskt.

5. DET FINNS INGA GRATIS LUNCHER! Man kan bli lockad att försöka vinna tid till sig själv i början när det går lätt. Man springer lite fortare än planerat för att få marginaler till den jobbiga andra halvan. Tyvärr funkar det inte så. Man får alltid betala priset i form av trötthet senare i loppet. Det finns inga gratis luncher. Sträva efter att springa ett jämnt lopp.

 

 

 

 

Vad vill ni se mer av på sverigespringer.se?

Tipsa oss!

  • Vill ni se mer reportage från lopp och tävlingar?
  • Vilken typ av löpträning vill ni veta mer om?
  • Vilka styrkeövningar vill ni att Bianca ska visa?
  • Saknar ni några recept och kostinspiration?

Maila oss på [email protected]